FM en DAB+ voor regionale commerciele radiostations per 1 september 2025

FM en DAB+ voor regionale commerciele radiostations per 1 september 2025

APELDOORN – De indeling van niet-landelijke commerciële FM-kavels, de zogenaamde B-kavels, gaat per 2025 op de schop. Het aantal kavels gaat terug van 54 naar 27, waarbij de meeste nieuwe kavels groter worden dan de bestaande. Er komen geen frequenties meer voor commerciële lokale stations. De nieuwe kavels worden verdeeld middels een veiling.Dit blijkt uit de consultatie die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart.

Antenneveld

Radiowereld.nl berichtte hier eerder deze week over en vatte de zaak beknopt samen in 2 punten:

Herindeling FM-kavels:
Omdat een adviescollege twijfelt aan de economische levensvatbaarheid van kleine FM-kavels, is er door de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) onderzoek gedaan naar een andere indeling van de niet-landelijke commerciële FM-kavels. De koppeling tussen de kavels met DAB+ blijft en daarom zijn de kavels zoveel mogelijk afgestemd op de huidige indeling van de zeven bovenregionale DAB+-allotments. Hieruit zijn nu 27 nieuwe FM-kavels ontstaan en dat zijn er fors minder dan de 54 die er nu zijn. Wel zijn de nieuwe kavels veel groter dan de huidige kavels. Ook zijn vrijwel alle B-kavels bestaande uit één FM-frequentie gesneuveld, waardoor er op FM geen ruimte meer is voor lokale commerciële radiostations. Daarnaast zijn er ook een vijftal kleine FM-frequenties toegevoegd. Hierdoor is er bijvoorbeeld een tweede kavel voor Limburg gecreëerd.

Veilen voor 10 jaar
De 27 niet-landelijke commerciële FM-kavels worden samen met DAB+-capaciteit op één van de zeven allotments geveild. De nieuwe vergunningen gaan per 1 september 2025 in en zijn 10 jaar geldig. Het minimale percentage regio-gerichtheid blijft tussen 7 en 19 uur op 10% staan. Na de veiling van de niet-landelijke commerciële radiokavels blijft er nog capaciteit op DAB+ over. Deze capaciteit, 44 vergunningen DAB+ only, gaat eveneens geveild worden. Eerder berichtten we op deze nieuwspagina ook al over de op handen zijnde vergunningverlening van DAB+ aan streekomroep. Het lijkt ons dat kapitaalkrachtige partijen gaan voor 1 van deze FM pakketten in combinatie met een krachtig bijbehorend plekje op het DAB+ samen met de publieke regionale omroep. De animo voor DAB+ capaciteit en de daarbij behorende kosten en business cases voor de streekomroep DAB+ capaciteit acht ik daardoor lager en zal minder impact hebben op aanvragen. Waarschijnlijk resulterend in een duur DAB+ streekomroep netwerk voor de publieke partijen die over blijven.

De materie is ingewikkeld voor een boel partijen. Immers, met de regionale FM frequenties is een hoop gebeurd afgelopen jaren. Qmusic Limburg, 8FM, Radio 10 Brabant, Fresh FM, Wild FM, Decibel, Joe, Radio NL, Waterstad, Tukker FM, JOY, ROYAAL, SLAM en KINK zijn namen van partijen die faam maken of gemaakt hebben op 1 van deze netwerken. Recent nog startten KINK en SLAM op een regionaal FM netwerk haar uitzendingen en nu staat per 1 september er een veiling in de planning waarbij alle pakketten in de aanbieding gaan. Sommige kavels zijn opgewaardeerd door frequenties toe te voegen die op dit moment nog gebruikt worden door lokale commerciele partijen. Ook zijn 5 nieuwe, nu nog ongebruikte frequenties toegevoegd. De winnaars kunnen 10 jaar door op FM en DAB+ en kunnen wellicht een nieuw merk nog gaan lanceren!

De voorgenomen veiling is nu in een consultatiefase en alle info is hier te lezen. Het is mogelijk reacties achter te laten waar de overheid geacht wordt iets mee te doen. Na het lezen van alle documentatie stellen we de volgende highlights vast: waarbij aan deze info geen enkele rechten kunnen worden ontleend en deze inschatting en een samenvatting is gemaakt zonder raadpleging van bronnen maar is gemaakt op basis van ervaring, inzicht en interpretatie.

Samenvatting tevens met gebruik van afbeeldingen: Bron: Rapport onderzoek herinrichting NLCO consultatie

  • Een partij mag maximaal 30% demografisch bereik in zijn bezit hebben, en let wel: moet 10% regionaal gerichte informatie tussen 7 en 19 uur uitzenden
  • Technische parameters van zenders zijn onveranderd i.v.m. de huidige performance
  • (Vreemd dat) Economische afwegingen kunnen leiden tot niet uitgeven of aan bestaande netwerken worden gehangen; waarom besluit de markt dit niet zelf?
  • Kleinschalige lokale commerciële omroep is hiermee voorbij op FM
  • Door restfrequenties aan grotere netwerken te koppelen worden lasten verzwaard voor mediabedrijven en de commerciële meerwaarde is soms niet aantoonbaar. Benieuwd of kleine zenders in pakketten ook uit mogen blijven.
  • 5 nieuwe FM zenders zijn toegevoegd (in Maastricht, Roermond, Zwolle, Roermond en Venlo)
  • 10 jaar looptijd na uitgifte, terwijl discussies over FM afschakelen wel hier en daar lopen. Business cases wellicht op kortere looptijden zetten. (6 a 7 jaar)
  • De FM netten zijn mooi ingedeeld geografisch in provincies. In de Randstad en Noord-Oost Nederland is er veel frequentieruimte. Gelderland en Overijssel hebben nog steeds de minste FM frequenties voor robuuste netwerken. Uitbreiding FM mogelijkheden in Zuid- en Midden Limburg.
  • Effect van verkrijgen van een FM frequentie is een daarbij behorend perfect dekkend DAB+ net in de bijbehorende provincie! DAB+ krijgt een impuls
  • Lasten voor partijen wel zwaarder door toevoegen zenders die nu nog door lokale partijen gebruikt worden
  • De drempel voor kleine, lokale partijen om mee te doen ligt heel hoog, maar die kunnen wellicht naar toekomstig streekomroep DAB+ allotments
  • Constructies met productiehuizen is niets over opgenomen
  • Over mogelijke optimalisaties van FM is niets opgenomen
  • 87.6 FM, de frequentie van voorheen Kerkradio Apeldoorn is niet opnieuw uitgegeven
  • Niet uitgegeven FM frequenties zijn niet beschikbaar, ook niet standalone
  • Simulcast op deze FM en DAB+ in combinatie met DAB+ voor streekomroep staat ook niets over opgenomen.
DAB+ antenne voor de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen

Wat zijn nu de mooiste 10 FM kavels uit de, in totaal 27, pakketten voor regionale commerciele omroep die per 1 september 2024 beschikbaar komen met de focus op FM, immers een zeer sterk DAB+ verzorging in het gebied maakt onderdeel uit van de veiling en is minder interessant nu in deze vergelijking: Let op demografisch mag een radiozender mag niet meer dan 30% demografisch zijn. Mochten er pakketten gecombineerd wensen te worden… En let op er zijn 5 nieuwe frequenties beschikbaar. Een complete analyse van alle 27 FM kavels kan je hier lezen, maar de highlight met verzorgingsplaatjes deel ik hier op deze site:

Kavel B01 / 14,7%: Amsterdam / Noord Holland-Noord, nu in gebruik door KINK, met zeer sterke zenders in Amsterdam (11kW) en Alkmaar (15kW), helaas niet echt qua verzorging aansluitend op Den Haag. Kavel B01 en B05 zijn niet te combineren, immers boven 30% demografisch bereik.

Kavel B02 8,79%: Kavel nu van Wild FM Hitradio in Noordelijk deel van Noord Holland, wordt uitgebreid met nog meer zenders in deze provincie en Lelystad en Emmeloord worden toegevoegd aan het netwerk in Flevoland.

Kavel B05 16,2%: Kavel ooit in gebruik door Fresh FM en nu door SLAM, dit is denk ik een gewild, opgewaardeerd pakket voor de Randstad. Zenders allemaal relatief laag vermogen waardoor er wel veel opstelpunten (9) nodig zijn. Op dit netwerk startte Joe destijds ook haar uitzendingen.

Kavel B06 16,0%: Een enorm sterke zender in Rotterdam (nu KINK) van maar liefst 36,3kW. Let wel 18kW verticaal en 18kW horizontaal in het zendsysteem. (mixed polarisatie) Gericht ook redelijk naar het noorden op de Randstad gericht. Maar denk dat je op hoogte vanuit Rotterdam hier een groot verzorgingsgebied mee hebt en een hele goede indoor dekking.

Kavel B08 / 6,0%: Betere versie van eigenlijk kavel B07, 3 zenders in Rotterdam, Den Haag en Oegstgeest, voor een regionaal commercieel station in Zuid Holland.

Kavel B12 / 2,7% : Een netwerk van 6 zenders in Friesland waar 4 laag vermogen zenders gezamenlijk met Tjerkgaast en Leeuwarden met iets hogere vermogens een heel mooi regionaal netwerk vormen voor Friesland. Er valt daar een boel te kiezen voor de luisteraar!

Kavel B16 / 6,64%: Mooi netwerk met 6 zenders o.a. Smilde en Tjerkgaast. Tjerkgaast erg goed bereik. Mooiste netwerk voor Friesland.

Kavel B20 / 3,9: 7 frequenties met de minst slechte oplossing om een regionaal commercieel programma voor de provincie Gelderland te maken. Met de kanttekening dat hier een lokale frequentie, die standalone stond, ook in een netwerk wordt gezet. 99.5FM in Amersfoort. Ik bedoel met minst slecht, omdat de afstanden tussen de steden waar de zenders gecoördineerd zijn zo groot is, dat het toch allemaal standalone zenders worden; waar uiteraard wel hetzelfde programma op uitgezonden moet worden.

Kavel B21 / 5,4%: 10 frequenties met een best interessant pakket om een regionaal commercieel programma gericht op de provincie Noord-Brabant te maken. Technische parameters van alle zenders blijven overal hetzelfde maar stel dat alles net iets meer vermogen zou hebben…

Kavel B25 / 2,49% : een netwerk in het zuidelijk deel van Limburg, met een interessante zender in Heerlen. Zal druk zijn op FM dicht tegen Duitsland en Vlaanderen aan. Wel mooi netwerk als aanvul voor een landelijke radiostation…

UPDATE 24 mei:

De startbedragen die bij de veiling van de niet-landelijke commerciële FM-kavels worden gehanteerd variëren van ruim 47.000 euro tot bijna 580.000 euro. Dit blijkt uit nieuwe documenten die sinds kort online beschikbaar zijn gesteld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Onderstaand een overzicht van de advies reserveprijzen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *