NLPO Inspiratiedag 2024 in Apeldoorn

NLPO Inspiratiedag 2024 in Apeldoorn

APELDOORN – Vandaag stond in het teken van de NLPO Inspiratiedag in congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Zo’n 250 medewerkers van lokale omroepen waren in Apeldoorn aanwezig om verschillende inspiratiesessies bij te wonen. De opening in de grote zaal aan het begin van de dag stond in het teken van 50 jaar lokale omroep. De eerste lokale omroep activiteit vond in 1984 plaats in het zuiden van het land en bestond uit de realisatie van een televisie-programma. Hiervoor is een speciale website geopend en later dit jaar volgt ook een uniek boek met veel verhalen en foto’s.

Ingang Orpheus , NLPO Inspiratiedag 23 maart 2024

Na de officiele opening startten de verschillende sessies in kleinere zalen. Ik ben zelf naar de bijeenkomst geweest waarin werd verteld over actuele ontwikkelingen op gebied van AI. ChatGPT bestaat inmiddels ruim een jaar. Je kunt er artikelen mee maken en verbeteren en andere teksten mee analyseren. Maar je kunt nog veel meer met AI. In de sessie toonde Arend Hulshof verschillende mogelijkheden. Hij vertelde hoe je beelden kunt genereren, hoe je een stem kunt klonen en items op foto’s laat verdwijnen. Tijdens de sessie wierp hij de vraag op wat journalisten in omroepland daarmee moeten. Van welke tools kun je wel of geen gebruik maken? En hoe zullen we om moeten gaan met andere journalistieke platforms die wel gebruik maken van deze middelen?

Sommige lokale omroepen in Nederland gebruiken AI in hun productieomgeving bij de creatie van content. Enkele tools die handig zijn en kwalitatief goed resultaat leveren werden besproken. Voorbeelden op gebied van foto, video en audio werden gedemonstreerd maar meer tijd was er voor discussie over de kansen en bedreigingen van AI. Persoonlijk vind ik betrouwbaarheid van content belangrijk, in de discussie in de zaal werd een mooi voorbeeld genoemd van inzet van AI voor onderwijsdoeleinden vanwege het huidige lerarentekort wellicht een mooie oplossing. Maar de meeste vertegenwoordigers van de aanwezige omroepen zagen nog niet direct een Avatar hun dagelijks nieuws op TV presenteren… Het laten verbeteren van teksten enerzijds en het laten doen van suggesties anderzijds zijn vooralsnog de meest voorkomende situaties.

In andere zalen werden inspiratiesessies gehouden over interactiviteit op radio, nieuwsmaken, voice-over bij televisie, nieuwslezen op de radio door oud collega Robert Jan Knook, journalistiek in relatie tot politiek en vele andere sessies… Tijdens de presentaties waar ik aanwezig was, ontstond er veel discussie en werden veel vragen gesteld. Daardoor ontstonden er prettige bijeenkomsten die goed te volgen waren voor iedereen.

AI in de omroep door Arend Hulshof, een erg leuke inspiratiesessie

De tweede presentatie waar ik bij was, had alles te maken met de streekomroep vorming in Nederland en de daarbij behorende bestuurslaag. Van 220 lokale omroepen nu naar 80 streekomroepen uiteindelijk is het doel. Waarbij het toverwoord samenwerking is maar er ook wel degelijk een grote professionaliseringsslag verwacht wordt vanuit de overheid. Al was het maar omdat er 16 miljoen naar de sector gaat en er aanvullend nog andere mogelijkheden zijn om aan te vragen. Voor mij was het nieuw dat er vanuit NLPO ook een College van Omroepen is die adviseert over de mogelijkheden en wensen die er bestaan in de NLPO achterban. Tijdens de inspiratiesessie over governance bij de nieuw te vormen streekomroep viel een aantal deelnemers toch wel op dat er een stevig pakket aan eisen en voorwaarden gesteld worden aan de nieuwe bestuurslaag van deze omroepen. Kan me goed voorstellen dat het veel werk is, op een aantal vlakken zelfs nieuw en onbekend. Gelukkig is er nog voldoende tijd om aan deze nieuwe organisatiestructuur en bestuurslaag te werken. Naar verwachting presenteert NLPO in April, uiterlijk Mei 2024, een handboek bestaande uit 44 pagina’s waarin stap voor stap beschreven staat waar je als streekomroep aan moet voldoen begin 2026. Het CvO gaat er overigens vanuit dat er uiteindelijk per streekomroep toch wel forse budgetten beschikbaar komen zelfs wel tot 500.000 euro of meer voor de streekomroep die dan ingezet dienen te worden voor journalistieke producties uiteraard maar ook mogelijk maken dat de vele randvoorwaarden op een goede wijze gerealiseerd worden. Ik denk dat daar in de periode 2024-2028 een enorme opdracht ligt. Heel veel werk voor partijen die hier in kunnen ondersteunen.

Charlotte Broesterhuizen vertelt aan de hand van een aantal cases over urgentie van gewenste verbetering van governance structuren bij de streekomroep

Charlotte Broesterhuizen gaf praktische tips & tricks voor verschillende governance-vraagstukken. Kan iemand bijvoorbeeld een radioprogramma over lokale politiek presenteren wanneer deze persoon ook voorzitter is van diezelfde omroep? Hoe creëer je een duidelijke scheiding tussen bestuurlijke en redactionele verantwoordelijkheden? En wat is daarbij de ideale samenstelling van een bestuursorgaan, kijkend naar alle veranderingen die afkomen op de sector. Uit de reacties uit de zaal op te maken denk ik dat veel omroepen echt stevig ondersteund moeten worden en dat er ook nog naar verwachting wel enkele jaren voor nodig is om dit allemaal goed georganiseerd te krijgen. NLPO gaf aan daar een vraagbaak in te zullen zijn maar ook veel praktische ondersteuning gaat leveren. Door het eerder genoemde handboek waar ook een geupdate paragraaf instaat van geldend overheidsbeleid maar ook zal NLPO meer kennissessies organiseren en ook trainingen gaan verzorgen voor de verschillende bestuursfuncties bij de nieuw te vormen streekomroep. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *