Online radio met presentatie door een AI host op een Oostenrijks online dance radiostation

Online radio met presentatie door een AI host op een Oostenrijks online dance radiostation

Ontwikkelingen en innovatieve nieuwe mogelijkheden lijken steeds sneller gelanceerd te worden. Het radio landschap versnippert en levert enorm veel radiostations online op met veel verschillende formats. Of uberhaupt zonder format. Innovatie maakt het mogelijk relatief simpel en goedkoop te starten met een station voor korte of langere periode. De vele themakanalen hebben inmiddels wel hun intrede gedaan in de landen om ons heen. Het medialandschap versnippert. De keuze voor luisteraars is enorm op FM, DAB+ en online. Natuurlijk zijn er ook vele mogelijkheden op gebied van Podcast. Recent op de beurs Hamburg Open zag ik enkele software matige oplossingen op gebied van AI die geluid in een opname veel beter en mooier laat klinken. Interessante ontwikkelingen, relatief simpel is een enorme kwaliteitsimpuls mogelijk. Maar het nieuwste is toch wel een online radiostation waar een virtuele host alle presentaties verzorgt. In het verleden heeft Omroep Flevoland in de avond en nacht, de nieuwsblokken op zender wel eens durven uit te zenden door AI in te zetten maar een compleet station op deze wijze lanceren is wel nieuw en best revolutionair. Ik heb zelf een tijdje geluisterd naar dit radiostation. Wat me opvalt is dat de sound en flow van het radiostation in orde zijn. De eerste indrukken van Betty zijn voor mij dat ze best vlak klinkt. Ik weet niet of je de dynamiek en emotie van presenteren door een AI host kan en mag verwachten maar daar liggen nog wel verbeterpunten. Ik weet ook niet wat de audiobron is van Betty, maar de volheid in het stemgeluid mis ik ook nog wel, de warmte, gebruik van een groter freqentiebereik en inzet van een hoger algoritme in toegepaste encoderingstechniek. Maar zoals hieronder uitgelegd wordt, is er finetuning te verwachten. Is voor een AI host toekomst? Ik denk als het goed werkt, zeker wel. Een non stop zender waar nieuws, weer, verkeer en beursberichten kort en bondig gepresenteerd moet worden, waarom niet? Radioszene uit Duitsland berichtte er afgelopen week over:

ANTENNE VORARLBERG Dance Radio KI Inside” is de naam van het eerste volledig AI-gestuurde radiostation van Oostenrijk, dat wordt gemodereerd door kunstmatige intelligentie genaamd “Betty”! Het programma is sinds oudejaarsavond 2023 te beluisteren, toen Betty de nieuwe audiotechnologie introduceerde met haar eigen oudejaarsavondshow en sindsdien non-stop uitzendt en elke dag nieuwe dingen leert.

Het bedrijf Radio.Cloud is trots: “We zijn blij dat we ons mondiale marktleiderschap op het gebied van ‘AI op radio’ in onze thuismarkten kunnen blijven tonen. We hebben de trofee ‘Eerste AI-station in Duitsland, Zwitserland en nu Oostenrijk’ veiliggesteld, zegt Christian Brenner, CEO en oprichter van Radio.Cloud. “ANTENNE VORARLBERG Dance Radio KI Inside” is alweer het vijfde volledig geautomatiseerde AI-programma dat bij ons is gerealiseerd. Alle kanalen die we hebben gemaakt, hebben één ding gemeen: ze zenden uit zonder dat iemand handmatig tussenkomt en zijn voortdurend in ontwikkeling.”

Betty’s presentaties (afbeelding) omvatten voornamelijk muziekpresentaties met veel achtergrondinformatie en het regionale weer voor Vorarlberg en teases voor het volgende uitzenduur. “Voor ons is AI-radio een fantastisch experiment waar het hele team van profiteert en technisch slimmer kan worden. “Het gaat ons zeker niet om het vervangen van moderators of creatieve mensen, maar om het op een praktische manier ontdekken hoe AI, met alles wat daarbij hoort, een regionaal team vol audioliefhebbers kan ondersteunen in hun dagelijkse werk en de kwaliteit verder kan vergroten. van onze producten”, zegt Mario Mally, directeur van ANTENNE VORARLBERG, en voegt hieraan toe: “En ik kan verklappen dat onze Betty binnenkort zal modereren met een Oostenrijks accent.”

ANTENNE VORARLBERG Dance Radio KI Inside” is digitaal te ontvangen in de app van de zender, op de SmartSpeaker of op de homepage www.antennevorarlberg.at of via deze directe streamlink.

Op 13 februari 2024 is het World Radio Day, een dag die door UNESCO is gewijd aan het benadrukken van de cruciale rol van radio in het bevorderen van diversiteit en innovatie. Dit jaar ligt de focus op het erkennen van radio als een platform voor culturele uitwisseling en technologische vooruitgang, onderstrepend hoe het medium zich aanpast aan de digitale eeuw zonder zijn toegankelijkheid te verliezen. Evenementen wereldwijd omvatten radiomarathons, speciale uitzendingen en workshops die de toekomst van radio verkennen. De viering benadrukt radio’s unieke vermogen om gemeenschappen te verbinden, vooral in afgelegen of conflictgebieden. UNESCO roept zowel mediaprofessionals als het publiek op om de diversiteit en innovatie binnen de radiowereld te omarmen en te vieren, waardoor de dialoog en het begrip tussen verschillende culturen worden bevorderd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *