Zendmast Alphen aan den Rijn krijgt groot onderhoud

Zendmast Alphen aan den Rijn krijgt groot onderhoud

ALPHEN AAN DEN RIJN – In Alphen aan den Rijn wordt vrijdag, zaterdag en zondag (20 tot en met 22 september 2024) een megaklus uitgevoerd: de bijna veertig meter hoge zendmast die bovenop de honderd meter hoge telecom- en datatoren staat, wordt naar beneden gehesen en een nieuw exemplaar wordt bovenop de top geplaatst. Daar wordt een enorme hijskraan voor ingezet.

‘Dit zijn de pareltjes van onze projecten. We doen dit wel vaker, maar toch blijven dit unieke projecten waarbij we groot materieel inzetten en in een heel kort tijdsbestek van 72 uur zo’n mast vervangen’, vertelt Peter Kok, projectmanager van VolkerWessels Telecom.

In zeven delen wordt de mast naar beneden gehaald. ‘We hebben donderdag de kraan omgebouwd. Die kwam hier in zes vrachten en die hebben we uitgelegd en voorgemonteerd’, legt hij uit.

‘Vrijdagochtend hebben we ‘m overeind getrokken en dan kan de telescoopkraan volledig uitschuiven naar net iets hoger dan 140 meter, zodat de haak op 140 meter kan komen.’ Donderdag zijn de werkzaamheden op de toren zelf gestart. ‘We hebben allemaal materialen en gereedschappen omhoog gebracht. Alle bekabeling is inmiddels gesegmenteerd, zodat die met de mast mee kan worden afgebouwd.’ Er wordt 72 uur aaneengesloten in shifts van twaalf uur gewerkt.

Hoe zit dat dan met het uitzenden? Dat kan gewoon doorgaan, omdat alle zendsystemen zijn omgezet naar een tijdelijk systeem.

‘Dus we hebben alle antennes die bovenin het stalen mastdeel hingen, verwijderd en overgebracht naar een tijdelijk zendsysteem op de bovenste ring van de toren zelf, zodat alle radiozenders te beluisteren blijven.’

Kan gevaarlijk zijn

‘Vrijdag gaan we de antennesystemen fysiek ombouwen. Dus de systemen die in de huidige mast zitten, worden naar beneden gehaald en ingebouwd op de nieuwe mast.’ Die nieuwe mast wordt zaterdag bovenop de toren geplaatst. Op zondag worden alle systemen en antennes geactiveerd. Hoe gevaarlijk het werk is? ‘Alle veiligheidsrisico’s zijn in kaart gebracht. Alle grote objecten zijn gezekerd’, begint de projectmanager. ‘Maar er is altijd kans dat een klein boutje, moertje of ringetje valt.’

‘Dan denk je: dat zal wel meevallen… maar door de hoogte bereikt het toch snelheid en wordt het een projectiel. Dat is een risico dat je niet helemaal kunt vermijden’, vervolgt hij.

Daarom zijn tal van veiligheidsprocedures van kracht. ‘We werken niet boven en onder elkaar, de omgeving wordt afgezet en er mogen geen onbevoegden op de bouwplaats en directe omgeving. Er is dan ook een veiligheidswacht. Niemand mag onder of rond de mast zijn.’ De zendmast op de bijna tachtig jaar oude monumentale telecomtoren is aan vervanging toe. ‘We doen jaarlijks inspecties en we zien dat de mast moet worden vervangen’, duidt Peter Kok.

‘Ook uit veiligheidsoverwegingen. Je wil geen risico lopen, dus komt er een nieuwe mast. Deze mast heeft ruim twintig jaar dienst gedaan.’

bron: Omroep West

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *