1 september 2024, startdatum voor de licenties voor 56 DAB+ netwerken voor publieke- en commerciele lokale radio in Nederland.

1 september 2024, startdatum voor de licenties voor 56 DAB+ netwerken voor publieke- en commerciele lokale radio in Nederland.

Na een lange periode van wachten en daarvoor, enkele jaren geleden, uitgebreide pilots op dit vlak gaan zondag effectief alle licenties in die gebruikt kunnen worden voor de daadwerkelijke lancering van 56 streek DAB+ netwerken. Of ze daadwerkelijk meteen on air gaan valt te bezien. De licentiehouder heeft tot 1 september volgend jaar om daadwerkelijk te starten. Tot nu toe is het overgrote deel van de licenties uitgegeven aan lokale publieke omroep. De kosten zijn vooralsnog erg hoog voor het beperkte aantal deelnemers. Het wachten is op het mogelijk grootschalig aanhaken van commerciele partijen. In ieder geval kan nu wel publieke lokale omroep gebruik gaan maken van DAB+ in hun distributie-portfolio. Het is al lang geleden, 1987, dat voor lokale omroep een pilot voor FM gebruik voor deze sector gestart werd. In 1988 werd vervolgens grootschalig FM, toen nog in mono, uitgerold voor deze sector. Nu in 2024, na een periode van zo’n 6 jaar experimenteren, afwachten en goedkeuren gaat dit dan toch van start. Ik schreef er een stuk over voor de internationale editie van Redtech Pro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *