Pasen 2024, het weekend van de 15de editie van de House Top 1000 op WILDFM en Deep Radio

Pasen 2024, het weekend van de 15de editie van de House Top 1000 op WILDFM en Deep Radio

AMSTERDAM – Dit Paasweekend is het jaarlijkse radio evenement van de regionale commerciele radiozender WILD FM in samenwerking met Deep Radio: de House Top 1000 is op radio en online te volgen. Van vrijdag 29 maart 09:00 tot en met maandag 1 april, 2de paasdag 21:00 wordt 83 uur lang vanuit Mspace in Amstelveen de lijst live uitgezonden. Bekende house- en trance DJ’s uit heden en verleden draaien hun shifts en vertellen over de verhalen achter de muziek en spelen de lijst van 1000 naar 0 af. Op maandagavond rond 21:00 is de nieuwe nummer 1 pas bekend! Via de site www.ht1000.nl is de lijst ook te lezen en is een videostream te zien waarop alles te volgen is. De House Top 1000 is een lijst met de 1000 allerbeste- en populairste houseplaten ooit gemaakt in de afgelopen jaren en wordt uitsluitend samengesteld door de luisteraars en bezoekers van de de kanalen van de House Top 1000. De allereerste House top 1000 werd in 1996 georganiseerd op het lokale radiostation NRG in de omgeving Haaglanden. Na 14 jaar werd het evenement hervat op de toenmalige dancezender Fresh FM met zeer groot succes doordat dit radiostation een zeer sterke FM zender op 95.7 FM in Amsterdam tot zijn beschikking had. Ieder jaar worden globaal 250.000 stemmen uitgebracht op de lijst!

Peter van Leeuwen tijdens de eerste shift van de House Top 1000 editie 2024

Jarenlang, van 2010 tot en met 2017 was de House Top 1000 te horen op de regionale commerciële radiozender Fresh FM. De editie van 2017 was niet alleen de laatste, het was zéker ook de editie met de meest opvallende ontknoping, online, vanuit de studio van Armin van Buuren. Na het wegvallen van Fresh FM moest de lijst op zoek naar nieuw onderdak. Dat werd aanvankelijk gevonden bij het nieuwe online radioplatform 247Ultra, maar dankzij een samenwerking met het regionale radiostation Wild FM was de lijst ook via FM frequenties te beluisteren. Vanaf 2020 is het populaire dance radiostation Deep Radio de nieuwe partner van Wild FM en de House Top 1000.

Sponsoren van de House TOP 1000

De organisator- en initiatiefnemer van de House Top 1000 is Peter van Leeuwen. De House Top 1000 was in 1996 voor het eerst te horen in de haagse regio op het destijds zeer populaire station NRG106.3.
Op de site housetop1000.nl vertelt Van Leeuwen: “Dat was in die tijd nogal een klus, want alles moest nog vanaf vinyl gedraaid worden natuurlijk. In de studioruimten was het dan ook een enorme chaos. Stapels platen moesten te elfder ure nog op volgorde worden gezet. Tevens was het in die tijd al een opgave om duizend relevante houseplaten bij elkaar te krijgen want het genre was nog relatief nieuw.”

Het duurde tot 2010 voordat er een nieuwe editie zou komen. Dancestation Fresh FM zocht een evenement voor rond Pinksteren en zo kwam de House Top 1000 ter sprake. Tot en met 2017 heeft Fresh FM de lijst uitgezonden tot er een abrupt einde kwam aan de etheruitzending van de House Top 1000 (via de sociale kanalen van Armin van Buuren werd de uitzending alsnog afgemaakt, meer dan een miljoen mensen schakelden in). Het was ook meteen het einde van Fresh FM…

Sinds 2018 is de lijst weer te beluisteren in de ether via WILD FM en online via 247Ultra. Van Leeuwen: “Daar waren we destijds heel blij mee, want ook al is het een zeer specialistische lijst, het verdient natuurlijk wel een groot publiek. En het is extra fijn dat de eigenaar geen restricties heeft opgelegd. We konden de lijst precies zo uitzenden als we al die jaren gewend waren; zonder commerciële buigingen. Een vage technoplaat mocht ook gewoon om 3 uur ’s middags. De lijst wordt precies zo uitgezonden als dat hij door de luisteraars/stemmers gestemd is. Dat is een groot goed.” bron: o.a. www.ht1000.nl

Luisteren naar de House Top 1000 via FM, DAB+ en online

Hoe lang is het nog vol te houden? “In principe oneindig lang. Er blijven altijd weer nieuwe tracks bijkomen en ieder jaar ontdekken weer nieuwe mensen de House Top 1000. Ook de presentatoren kunnen nog jaren mee, want de meesten waren erbij toen het allemaal begon met de housemuziek in Nederland. Dat blijft een meerwaarde, ook over 15 jaar.” De nummer 1 van de House TOP 1000 blijft altijd een groot geheim tot op het laatste moment. In de House Top 1000 hebben we in 10 edities nu al vijf verschillende nummer 1 noteringen gehad, al zie je wel dat de populairste tien, vijftien platen ieder jaar hoog scoren.”

WILDFM is te ontvangen in een groot deel van de Randstad op FM en zend uit vanuit Amsterdam op FM 93.6, Almere FM 97.4, Haarlem 97.3FM en Alkmaar 96.3FM. Daarnaast ook in een groot deel van de Randstad, Noord Holland en Flevoland, via sterke zenders (in Lelystad, Hoorn, Amsterdam, Haarlem, Wormer en Wieringerwerf) op DAB+ multiplex 8B, en wereldwijd via internet op wildfm.nl en DeepRadio en diverse andere radio portals zoals TuneIn en radio.nl.

Afgelopen jaar werd de House Top 1000 ook live via YouTube uitgezonden, tijdens de editie 2024 is er een livestream via Twitch. Kwesties op gebied van rechten lagen ten grondslag aan deze move vertelde Elmer de Winter op WILD FM. Het chatvenster bij YouTube en Twitch word door luisteraars actief gebruikt en dient voor DJ’s als bron voor interactieve presentaties. Social media vormt een steeds prominenter onderdeel van het evenement. Facebook en Twitter werden al gebruikt maar vooral Instagram is een populair platform voor luisteraars en bezoekers om hun reacties te posten. Het aantal followers groeit snel. De House Top 1000 wordt dit jaar voor de 15de keer uitgezonden en wordt steeds populairder en wordt ook steeds professioneler van opzet. Dit jaar organiseerde Elmer de Winter van Elmer.Media de studio met daarin Orban processing, DHD, Visual Radio- videostreaming en graphics. De vormgeving klinkt eigentijds met stationvoice Wytske Kenemans. En de sound van het station klinkt echt supergoed! Sound is extra belangrijk voor de beleving van de muziek van de House TOP 1000.

Initiatiefnemer, organisator en DJ: Peter van Leeuwen op de livestream van Twitch

Bekende DJ’s presenteren de House TOP 1000 met erg veel enthousiasme en passie. Dit jaar vormen o.a. Eric van Kleef, DJ Jurgen (Rijkers), Erwin van der Bliek, Johan Gielen, Michel de Hey, Giel Beelen, Frank Schildkamp, Mark van Dale en natuurlijk Peter van Leeuwen zelf de line-up. Bij eerdere edities presenteerden ook onder meer Dennis Ruyer, Wessel van Diepen, Bart Arends, Armin van Buuren, Robin Albers en Gijs Alkemade een aantal uren van deze show! Ik zag DJ Jurgen Rijkers en Erwin van der Bliek zaterdag 30 maart tussen 14:00 en 18:00 aan het werk en de passie en enthousiasme, de humor en de positieve vibe zie en hoor je in de show!

Tijdens mijn bezoek aan het Mspace gebouw in Amstelveen waren er niet veel gasten in het gebouw of in de buurt van de studio. Direct bij binnenkomst achter de glazen wand stond de studio prominent opgesteld. Inclusief veel licht en rookmachine. Direct achter de studio staat de feitelijke radiostudio van WILD FM die dagelijks gebruikt wordt en is er tevens een extra studio voor een ander radiostation. Bij binnenkomst ontmoette ik Peter van Leeuwen, drijfende kracht, al 15 jaar voor de House TOP 1000. Backstage ontmoette ik WILD FM eigenaar Bas Emons, die ik al wel eerder eens had gesproken toen ik bij BNR Nieuwsradio werkte. Ik sprak onder meer met hem over de House TOP 1000, een uniek evenement wat thuis hoort op WILD FM.

DJ Jurgen Rijkers zaterdagmiddag tijdens de House Top 1000
Peter van Leeuwen en DJ Jurgen Rijkers tijdens een prijsvraag
Erwin van der Bliek zaterdagmiddag 30 maart 2024 on air tijdens de House Top 1000

Via Mixcloud zijn een groot aantal afleveringen van de House TOP 1000 in hoge kwaliteit terug te luisteren van de 2023 editie. Ook eerdere edities zijn deels nog beschikbaar. Gedurende het jaar wordt er ook iedere week een “best off House Top 1000” van een uur gemaakt en gepubliceerd. De finale van afgelopen jaar, 2023, staat hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *