Mede-oprichter Radio 10, Peter Jelgersma in een artikel in het Financieele Dagblad

Mede-oprichter Radio 10, Peter Jelgersma in een artikel in het Financieele Dagblad

Gisteren verscheen een artikel in het FD over een markant mediaman: Ondernemer Peter Jelgersma was jarenlang pionier op de Nederlandse kabelmarkt. De publieke omroep telde slechts twee netten en de commerciële zenders RTL en SBS waren in geen velden of wegen te bekennen. Als jonge veertiger nam Peter Jelgersma begin jaren 80 samen met filmproducent Rob Houwer het initiatief voor abonneetelevisie. Cultuurminister Eelco Brinkman had de deur ervoor opengezet. Toen even later een Zweedse investeerder meedeed was Filmnet geboren. Het was een vroege voorloper van de streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Videoland die we nu kennen.

De op 81-jarige leeftijd overleden media- en internetpionier Peter Jelgersma was zijn tijd vaak ver vooruit. Reeds vanaf eind jaren zestig raakte hij betrokken bij de komst van kabel ter vervanging van de antennes die de Nederlandse huizen sierden. De kabel en alles wat erop mogelijk is, lieten hem nooit meer los. Jelgersma, van origine elektrotechnicus uit de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, werkte vanaf eind jaren zestig bij het Duitse industriebedrijf Bosch, dat spullen had geleverd voor een kabelnet in Goirle. ‘Toen riep ik al dat kabelnetten gebruikt zouden worden voor het programmeren op wens van de kijker’, zei hij in 1996 in het interviewboek Rap van fortuin.

Thuiswerken via de kabel
Hij begon zijn eigen Kabeltelevisie Advies Instituut, dat gemeenten hielp met de aanleg van lokale netwerken en bijbehorende exploitatiebegrotingen. In totaal adviseerde hij tot zo’n tweehonderd gemeenten, vertelt zijn zoon Taco Jelgersma. Hij brengt oude notities van zijn vader uit die tijd in herinnering. ‘Hij voorzag bijvoorbeeld al dat we via de kabel ook konden gaan thuiswerken en extramurale zorg konden leveren.’ Onder het motto ‘hoog denken, laag bewegen’ wist Jelgersma feilloos de weg te vinden bij de gemeentelijke kabelbedrijven. Het zette hem op een voorsprong. ‘Mijn vader had een telefoonboek met alle verantwoordelijke wethouders en leden van de programmaraden’, zegt zijn zoon.

De connecties kwamen hem in de jaren tachtig van pas bij zijn media-initiatieven. Na Filmnet zette hij een commerciële radiozender op, die uitzond via de kabel. Met dj Jeroen Soer richtte hij Radio10 op, thans onderdeel van Talpa Networks van John de Mol. Commerciële omroepen waren nog niet toegestaan in Nederland. Via de overname van een piepklein radiostation in Milaan kon Jelgersma de markt alsnog betreden.

Een prachtige opname van een van de eerste momenten van Radio 10 staat online:

Sterrennet van Joop van den Ende
Samen met Joop van den Ende begon hij TV10. Dat avontuur mislukte, ook al werd hiervoor een vergelijkbare U-bochtconstructie bedacht. Het Commissariaat voor de Media gaf geen toestemming voor het ‘sterrennet van Joop van den Ende’. Het andere initiatief uit die tijd, RTL Véronique, mocht wel vanuit Luxemburg uitzenden. Het leeft nog altijd voort als RTL Nederland. Het NOS Journaal opende destijds prominent met dit nieuws:

Tot op hoge leeftijd streed Jelgersma voor het openstellen van de kabel — intussen vrijwel volledig in bezit van Ziggo — voor derden. Zelf had hij hiervoor het telefoonbedrijf Youca opgericht, dat na vele jaren nog altijd wacht op het moment dat toezichthouder ACM zijn zegen geeft aan een dergelijk initiatief. Zoon Taco heeft het stokje overgenomen en is niet van plan de strijd op te geven. ‘We vinden dat dit moet. Rationeel is het misschien niet de beste investering, maar het is sluitstuk van de netwerkontwikkeling.’ ‘Mijn interesse voor de media zit hem niet zozeer in de omroep, ook niet specifiek in de techniek, maar in het ontwikkelen van nieuwe dingen’, zei Jelgersma zelf in 1996 over zijn drijfveren. ‘Mogelijkheden bedenken en iets ontwikkelen. Ik ben een projectontwikkelaar en geen manager.’

Peter Jelgersma overleed vorige week donderdag na een kort ziekbed in Gouda.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1510882/ondernemer-peter-jelgersma-was-jarenlang-pionier-op-de-nederlandse-kabelmarkt?utm_term=Autofeed#Echobox=1710253802

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *