APELDOORN – Afgelopen jaar, 2024, heb ik een zeer compleet en uitgebreid archief van de lokale omroep in Apeldoorn mogen digitaliseren. Audio fragmenten over gebeurtenissen in en om Apeldoorn zijn bewaard gebleven in het voormalig archief van ziekenomroep de Zonnegolf. Al deze bestanden zijn van banden overgezet op DAT en vervolgens zijn er WAV bestanden van gemaakt. In totaal waren het bijna 80 DAT tapes waar gemiddeld 8 uur per tape aan audio op bewaard was gebleven. Een unieke collectie die terug gaat naar 1959, het jaar waarin destijds in Apeldoorn de ziekenomroep is opgericht. Heel veel later is deze organisatie samengegaan met de lokale omroep en is daar de focus op gelegd. Gelukkig is alles bewaard gebleven en nu ook digitaal opgeslagen. Eigenlijk wil ik deze bestanden wel aanbieden voor terugluisteren. Daarvoor heb ik een mooie toepasselijke domeinnaam geregisteerd inmiddels. Komende periode staat het werken aan een website met dit doel op de agenda.
Daarnaast heb ik een groot persoonlijk audio archief van programmamaker Wiepke Nauta uit Apeldoorn mogen digitaliseren. Hiervoor ben ik afgereisd naar Omroep Gelderland waar ik een aantal grote dozen uit het archief mocht halen. In een periode van een aantal maanden zijn al haar programma’s die ze voor Omroep Gelderland gemaakt heeft gedigitaliseerd. Radio programma’s in de jaren ’90 bij de regionale omroep waren echt anders als tegenwoordig. De focus in het maken van content ligt vaak op de toekomst maar in het verleden is erg veel indrukwekkende radio gemaakt over onderwerpen die we nooit mogen vergeten en waar we van moeten leren. Met toestemming van Omroep Gelderland en Wiepke Nauta mocht ik deze Soundcloud pagina maken waarin een aantal afleveringen van “Een stem uit duizenden” te horen is. Een voorbeeld van unieke en zeer indrukwekkende audio over een verschrikkelijke gebeurtenis die zich in Apeldoorn heeft afgespeeld.
Programmamaakster Wiepke Nauta maakte voor Omroep Gelderland begin jaren 90 de serie “Een stem uit duizenden” . In Hoog Soeren interviewde ze Käthe van Kooten-Richter, de moeder van Coby van Kooten. En daarnaast Bart van Laar, de oom van Jannie Zweverink. Käthe van Kooten kwam in 1920 naar Nederland vanuit haar geboorteland Duitsland en werkte in hotel Eik en Dal als kamermeisje, ze bediende zelfs Prins Hendrik. Daar leerde ze haar man kennen en ze woonden op nr 124 in Hoog Soeren. Beiden hebben hun eigen verhaal en de interviews die Omroep Gelderland indertijd maakte zijn nu hier te beluisteren.
Geef een reactie