Nog een aantal dagen kunnen publieke lokale omroepen die vergunninghouder zijn een aanvraag doen voor een licentie om in de toekomst, later dit jaar op DAB+ te mogen uitzenden. Nederland wordt verdeeld in een fors aantal lokale allotments. Op deze allotments is 1 vergunning per streek beschikbaar. Op deze frequenties zullen in de toekomst digitale multiplexen ontstaan waar lokale publieke en commerciele omroepen samen gaan uitzenden. Hiervoor zullen ze goed met elkaar moeten samenwerken en goede afspraken moeten maken. Juridisch, financieel en technisch is het best complex geworden. De ervaring uit het verleden bij nationale en regionale DAB+ services kunnen echter worden meegenomen in de adviezen en operationele oplossingen. De eerdere pilot in 2018 op gebied van laag vermogen DAB+ voor streekomroep gaf als uitkomst aan dat er hogere vermogens nodig waren voor een goed bereik. Hierdoor nemen de kosten natuurlijk ook toe. Bovendien zijn er recent als uitkomst van de pilot een aantal kwalitatieve eisen gesteld aan de vergunning en technische oplossingen in de toekomst. In mijn ogen komt het hierdoor er op uit dat specifiek hoogwaardige oplossingen gevraagd worden met soms ook ingewikkelde antenne diagrammen in SFN. Het zal er allemaal niet goedkoper op worden, maar dan heb je ook wel een goed product. De vraag is of de markt van lokale publieke en commerciele omroepen dit kan betalen. Ik zie al bedragen nu dat een bereiksberekening van je allotment eenmalig 1000,- tot 1500,- euro kost. Dan hebben we het nog niet over de huur of koop van hardware alsmede de installatie. Berekeningen in de pilot in 2018 gaven aan dat 100 tot 150,- per maand haalbaar was als er een flink aantal deelnemers op een mux deelnam. Bijvoorbeeld 8 a 10 radiostations. Nu al wordt in de markt over minimaal 500,- per maand gesproken. Dat is voor een doorsnee lokale omroep, en over een tijdje een streekomroep, best veel geld.
Nu is de belangenbehartiger van de streekomroepen NLPO, een belangrijke partij. Op gebied van belangen behartigen in politiek Den Haag spelen zij op de achtergrond een belangrijke rol. Geldstromen zullen in de toekomst meer centraal uit Den Haag worden gereguleerd naar de streekomroep. Voor DAB+ en de financiering van de actuele ontwikkelingen is een belangrijke rol voor hen weggelegd. Ook in het mogelijk maken van de financiele ruimte voor DAB+ en de feitelijke belangenbeharting op dit moment erg belangrijk.
Ik ben heel benieuwd of we later dit jaar of medio 2025 globaal zo’n 250 lokale stations op DAB+ erbij krijgen, en dan calculeer ik voorzichtig. Zo’n 5 stations gemiddeld per multiplex. En ook of de kwaliteit van audiosignalen en de audioprocessing goed is. Maar ook of de indoor en outdoordekking gelijkwaardig is aan andere partijen. Of de gekozen en voorgestelde kanaalindeling niet op elkaar gaat storen. Of de lokale SFN netwerken daadwerkelijk synchroon zijn, maar ook of er in deze korte tijd voldoende opstelpunten gevonden worden… Persoonlijk vind ik de materie erg boeiend, heb een flinke dosis kennis en ben onafhankelijk beschikbaar voor projectmatige ondersteuning op dit gebied voor ieder mediabedrijf.
Actueel vind ik het wel interessant om van afstand te volgen dat er meerdere partijen strijden om de gunst van de radiostations die binnenkort daadwerkelijk een vergunning krijgen om de multiplex in hun gebied te exploiteren. Ik vind de bijeenkomsten in het land die worden georganiseerd waardevol. Het geeft veel inzicht op algemeen, juridisch, financieel en technisch gebied. Ook vind ik de video’s die recent door Radio Netwerk Nederland zijn gepubliceerd erg helder en leuk om te zien. Het is belangrijk dat je je als toekomstig vergunninghouder of radiostation goed laat informeren op technisch, juridisch en financieel gebied. Zoals voor zoveel zaken geld, het draait allemaal om kwaliteit en prijs maar ook om het verkrijgen van voldoende kennis om een goed besluit te nemen op dit gebied. – wordt ongetwijfeld vervolgd…-
video bron: Radio Netwerk Nederland
Geef een reactie